Call us  M: 06-51262063 T: 013-4681348

Wandelboslaan 30 5042 PD Tilburg Dienstencentrum "Welzijn West"

Acupunctuur

chinesegeneeskunst surya praktijkDe Traditionele Chinese Geneeskunst  is gebaseerd op een holistische benadering van de mens en houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Acupunctuur maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Een geneeskunde met een historie van ruim 5000 jaar die zijn wortels heeft in de natuur en die bewezen heeft dat het werkt. Het menselijke lichaam wordt gezien als een landschap die voortdurend aan verandering onderhevig is. Deze verandering verloopt volgens een bepaalde cyclus. Wordt deze cyclus gestoord, dan ontstaat een disbalans ofwel een ziekte. Chinese Geneeskunst behandelt die disbalans door de cyclus, die aangedreven wordt door de Qì (energie), te laten herstellen. Door een naald in een meridiaan (een energie baan) te prikken wordt de Qì in beweging gebracht en kan deze zodanig versterkt of geremd worden om het lichaam weer in een energetische balans te brengen. Alleen dan kan het proces weer volgens de vast gestelde cycli goed gaan verlopen. Het evenwicht wordt hersteld.

 Een Chinese gezegde luidt:

“Als er licht is in de ziel, zal er schoonheid zijn in de mens.

Als er schoonheid is in de mens, zal er harmonie zijn in het huis.

Als er harmonie is in het huis, zal er rust zijn in het land.

Als er rust is in het land, zal er vrede zijn op aarde.”

Wereld Gezondsheid Organisatie (WHO) heeft in 2003 een uitgebreid rapport gepubliceerd waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend. Deze publicatie baseert zich op door de WHO geselecteerde klinische onderzoeken met controlegroepen die uitgevoerd zijn voor 1998. De doelstelling van dit rapport is om het juiste gebruik van acupunctuur wereldwijd te versterken en te bevorderen.

Meer lezen? Klik hier.