Call us  M: 06-51262063 T: 013-4681348

Wandelboslaan 30 5042 PD Tilburg Dienstencentrum "Welzijn West"

Hoofdpijn en acupressure

depositphotos_12584449-Dizzy-Smiley

Twintig procent van de Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Je kunt dan een paracetamol nemen, maar je kunt de hoofdpijn ook verhelpen door acupressuur te gebruiken!

Hoofdpijn

Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door spanning. De pijn is meestal constant en kan kloppen. Bij hoofdpijn heb je vaak ook last van een gevoel van druk achter de ogen en gespannen nekspieren.

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het wordt veroorzaakt door spierspanningen in de nek, schouders en het hoofd. Spanningshoofdpijn is vaak een gevolg van stress, dat leidt tot de spanningen in de hals en schedel. Dat zorgt ervoor dat er niet genoeg bloed stroomt naar de hersenen. Ook kan het komen door een verkeerde houding of door moeheid en slecht slapen. Soms kan spanningshoofdpijn enkele dagen aanhouden, maar je hebt bijna nooit elke dag last van spanningshoofdpijn.

Acupressuur oefeningen

Druk met een gestrekte duim ongeveer drie minuten op elk drukpunt. De druk moet wel wat stevig zijn, zó dat het nog draaglijk is. Tijdens de acupressuur is het belangrijk dat je rustig en diep doorademt. Hierdoor krijg je meer zuurstof in de bloedbaan, wat het lichaam ‘reinigt’ en meer energie geeft.
Acupressuur is een goed alternatief voor aspirine of paracetamol. Acupressuur ontspant en verbetert de circulatie van het bloed.

Doe het zelf!

1. Surya Praktijk massage LI4Zoek het dikste stuk in de spier tussen duim en wijsvinger. Zet hier de duim en wijsvinger van de andere hand op en druk stevig vanaf dit punt in de richting van de wijsvinger. Dit verzacht hoofdpijn, maar ook pijn in de kaak en tanden. Ook versterkt dit het afweersysteem en helpt bij hevige verkoudheid, niezen en pijnlijke ogen (hooikoorts).

2. Ook op de schedel zitten drukpunten. Plaats beide duimen midden op het achterhoofd in de holte waar de schedel overgaat in de nek. Druk hier stevig om hoofdpijn en pijn in de nek te verminderen. Dit punt is één van de belangrijkste punten op het hoofd. Het masseren ervan helpt tegen alle vormen van hoofdpijn, dus ook migraine. Ook helpt dit tegen pijn in de ogen, oren, neus en keel.

3. Een ander drukpunt bevindt zich op de slapen, net achter de plek waar de wenkbrauwen eindigen. Veel mensen masseren deze plek al intuïtief bij hoofdpijn. Zet de vingers op de slapen en masseer deze plek door kleine ronde bewegingen te maken. Veel mensen maken hier al intuïtief gebruik van.

4. Ook het masseren van de binnenste hoeken van de wenkbrauwen (boven de neusbrug) helpt bij hoofdpijn. Zoek het kuiltje waar de neusbrug en de wenkbrauwen bij elkaar komen. Wrijf met de vingers naar boven toe.

En verder…

Ook belangrijke dingen om je hoofdpijn te verhelpen zijn frisse lucht, een goede nachtrust en ontspanning. Sporten of een andere afleiding kunnen daarbij helpen. Als je vaker last hebt van hoofdpijn, probeer dan de oorzaak ervan te ontdekken. Zijn er bepaalde situaties die veel stress veroorzaken? Schrijf het op en probeer die situaties zo veel mogelijk te vermijden.
Een aspirientje of paracetamol kan helpen, maar denk eraan dat je dit niet te vaak gebruikt. Gebruik ook geen pijnstillers om hoofdpijn te voorkomen! Gebruik het alleen om hoofdpijn te verhelpen. Te veel pijnstillers kan namelijk hoofdpijn door medicijnen veroorzaken, en dat is natuurlijk niet wat je wil!